Gili Trawangan

Senggigi SunsetHet is weer even geleden dat ik heb geschreven. Dat komt omdat ik een intensieve week duiken en reizen achter de rug heb. Eindelijk losgeweekt uit Bali ben ik, eerst met de bus en later met de ferry, overgestoken naar Lombok. Dat heb ik zo getimed dat de Idul Fitri vakantie voorbij was en het normale leven op Lombok en de Gili eilanden (waar men overwegend moslim is) weer hervat was. Ik hou ervan om overdag te reizen omdat je dan het meest van het land ziet. En wat dat betreft kun je met die overtocht en de busreizen aan weerszijden van de straat van Lombok je hart ophalen. Lombok is wat woester, wat droger en vooral veel rustiger dan Bali. Zowel op de heen- als de terugreis naar de Gili eilanden maak ik een tussenstop in Senggigi. Dit is de bekendste badplaats van Lombok en het is er goed toeven. Het is toegankelijk maar niet te toeristisch. Misschien komt dat omdat het inmiddels oktober is. Om naar 1 van de 3 bekende Gili eilanden, Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan, te komen ga je met de bus naar de noordwest punt van Lombok en neem je daar een bootje. Van Senggigi kun je 2 routes nemen, eerst terug naar het zuiden en dan op een hoofdweg naar het noorden. Je rijdt dan door de jungle en de bergen. Een mooie route want je ziet wat van het binnenland en je komt er hele massa's apen tegen. Maar de kustroute die langzaam naar het noorden krult is werkelijk prachtig. Hij kronkelt lang kleine baaien omhoog en naar beneden. Het doet wel wat mediterraan aan, maar de palmbomen verraden dat je toch echt in de tropen zit.

Gili TrawanganNa wat gehannes met de overtocht (opletten voor oplichters in Bangsal!), is de aankomst op Gili Trawangan uitstekend. Trawangan is het grootste en meest toeristische eiland van de Gili's en een echt bounty eiland: palmbomen, helderblauwe zee en witte stranden. Er zijn geen motorvoertuigen toegestaan op de Gili's dus het is er heerlijk rustig. De belangrijkste reden om helemaal van Bali naar Gili te gaan is om eens goed te genieten van de zee. En dan niet in de prefab-luxe van Bali maar in de wat meer ontspannen sfeer van de Gili's. Dit is het paradijs van de duikers. En m'n belangrijkste doel is om een PADI Open Water ticket (duikbrevet) te halen. Dat is in Indonesië relatief goedkoop en vervolgens wereldwijd geldig. Om dat voor elkaar te krijgen moet ik een keuze maken uit één van de vele duikscholen op Trawangan.

Dream Divers Dive SchoolM'n keuze valt uiteindelijk op de Duitse duikschool Dream Divers. Dream Divers heeft niet alleen een duikschool maar ook een aantal hotelkamers en een prima restaurant. En dat komt goed uit want er is geen pinautomaat op Gili, en ik heb daar geen rekening mee gehouden. Gelukkig kan ik de volledige rekening (eten, drinken, duiken) van m'n verblijf daar met plastic betalen. De 1. Deutsche Tauchschule krijgt veel Duitstalige bezoekers maar heeft instructeurs die uitstekend Engels spreken. Ik heb het geluk dat ik de onverdeelde aandacht van een instructeur krijg omdat ik die dag de enige ben die begint met de beginnerscursus. Om het ticket te halen moet je eerst wat oefeningen doen in het zwembad en daarna tenminste 4 duiken in open water. En dat is gelijk de eerste dag al prijs. Na een ochtendsessie in het zwembad, minzaam bekeken door een handvol duik-cracks, ga je 's middags al gelijk de oceaan in. En dat is de moeite waard in Gili. Zeer helder water, uitbundige koralen en een rustige stroming zorgen ervoor dat je op 10 meter onder het wateroppervlak op je gemakt voelt. De eerste duikervaring is ook letterlijk een warm bad want de watertemperatuur is er zo'n 28 graden.

Another view from Gili Trawangan to LombokDe volgende paar dagen staan in het teken van veel duiken en studeren. Elke dag moet ik instructievideo's bekijken, instructieboeken lezen, een aantal duiken maken, en ten slotte een examen afleggen. Dat is behoorlijk vermoeiend, maar ook heel erg bevredigend. Ik heb in die paar duiken die ik nu heb gedaan al een heleboel gezien: haaien, schildpadden, gigantische muren van koraal, een gezonken wrak, grote scholen vissen, bizarre wandelende vissen, ontzaglijk lelijke dieren en wonderschone, en vissen die zo gecamoufleerd zijn dat je ze echt nauwelijks ziet, en allerlei heel bijzonder klein spul (dat ga je meer waarderen naarmate je vaker duikt, maar ik ben nog in de ban van de grote dingen). Ik heb een duik gedaan waar ook een fototoestel bij was dus ik heb nog een honderdtal onderwaterfoto's op een dvd'tje laten branden. Al heb ik pas vijf duiken gedaan heb ik de smaak al goed te pakken. En nu is het zaak om veel ervaring op te doen. Het is alleen de vraag wanneer ik deze nieuwe hobby weer kan vervolgen. Goed, uiteindelijk haal je zo in slechts drie dagen je duikbrevet halen. Als je er een dag of twee langer over wilt doen is dat trouwens ook goed. Maar ik voelde me al direct op m'n gemak onder water en pakte de stof snel op. Zo had ik op de laatste twee dagen op Gili nog tijd voor een fundive en wat ontspanning. En ik heb nog een paar dagen speling om terug te keren naar Bali voor m'n vlucht naar Nederland.